Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Magyarországra ért a nemzetközi internetes minősítési rendszer

2011.12.12

 

Magyarországra ért a nemzetközi internetes minősítési rendszer

 

Egy lépéssel könnyebbé és biztonságosabbá válhat az interneten üzleti lehetőséget kereső és nyújtó vállalatok megjelenése, kapcsolata, annak a nemzetközi minősítő szolgáltatásnak a bevezetésével, amelyhez nemrégiben csatlakozott és indított el Magyarországon a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) – magyarázta Keszthelyi Péter, a szervezet illetékese. A BKIK a World Chambers Network rendszerbe lépett be, amely lényegében minősíti az interneten magukat „kellető” vállalkozásokat. Egészen pontosan azért nem egy "külső” minősítő intézetről van szó.

A szervezet a tagjait, s a csatlakozni kívánó társaságokat értékeli, s ad ki számukra egy „Chamber Trust” bizonyítványt. Ez annyit közöl a szolgáltatása, áruja iránt érdeklődő lehetséges partnerek számára, hogy a vállalkozás valóban létezik, nem egy fantom cégről van szó. De igazolja azt is, hogy a bejelentett telephelyén érhető el, az ügyvezetője is a megadottaknak megfelelő, s a kínált termékek, szolgáltatások sem a képzelet szüleményei. Magyarországra a WCN tevékenysége novembertől terjedt ki a BKIK csatlakozásával. Az ezzel kapcsolatos feladatokat így a BKIK végzi, s a regisztrációt is a kamara bonyolítja. (A regisztrációval kapcsolatban egyébként csak koordinál a BKIK, maga a regisztráció párizsi központban zajlik.)

Keszthelyi Péter megjegyezte, hogy ugyan bármilyen cég megmérettetheti magát, azonban elsősorban azoknak érdemes ebben gondolkodniuk, amelyek határon átnyúló munkát is végeznek, ezért működtetnek angol nyelvű oldalt is. (Ez már csak azért is ajánlott, mert például az előzetes regisztrációhoz angolul kell feltölteni a társaság adatait.) A minősítés után ugyanis a vállalkozások bekerülnek a szervezet központi nyilvántartásába, s ott ha egyéb más tagok üzletfelet keresve lekérik az adataikat, akkor könnyen új partnereket is találhatnak – már persze, ha nem csak Magyarországra szűkítik működésüket.

Az értékelést a többi között a cég működési adatai mellett a menedzsmentre is kiterjed, az ellenőrzést negyedévente megismétlik. A munkában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Adó és Vámhivatal vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is közreműködik – jegyezte meg Keszthelyi Péter.

A vállalkozások számára 2012 év januártól kötelező kamarai regisztráció, de még a továbbra is önkéntes kamarai tagság nem jelent automatikus WCN tagságot és Chamber Trust minősítést. A WCN csatlakozás az egész világon önkéntes és Magyarországon a kezdő évben a BKIK a rendszerben elfogadott legalacsonyabb regisztrációs díjat, évente 100 eurót határozott meg. A „Chamber Trust” minősítésre vágyó cégeknek minden esetben a nemzetközi regisztrációt kell kitölteni, akkor is ha székhelyük Miskolcon vagy esetleg Pécsen van. A WCN ugyanis minden országban csak egy kamarával működik együtt.

A néhány héttel ezelőtti indulás óta már meghatározó érdeklődést is tapasztalnak, többek között logisztikai cégek jelezték, szeretnének belépni a rendszerbe, a már regisztrált és minősített társaságok között akad kutatás-fejlesztéssel, speciális hazai gyártású terápiás készülékekkel, marketinggel, ingatlannal és tanácsadással foglalkozó társaság.

 

Forrás: Népszabadság

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.