Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nápolyi Beszámoló

 

Az európai fővárosok szerepe az Európai Unióban

 

 

Konferencia és stratégiai együttműködés 


Az előadásnak nagy sikere volt és Budapest kiemelkedő helyet kapott a programban, annak jelentős visszhangja is volt az olasz sajtóban. A konferencia célja alapvetően az európai városok stratégiai szerepének kiemelése az Európai Unióban és azok rész vállalása az Unió regionális politikájában.

 

 

kiralyi-var1.jpg

 

 

Annak ellenére, hogy a konferencia alapvetően építészek, városépítők és filozófusok által szervezett program, egy olyan folytatást és célt határoztak meg, amelyben az európai városok és különösen a főcárosok kiemelt szerepet kell, kapjanak az európai politikában. 

 

 

 

 

eloadas-capoti.jpg

 


Nápoly filozófiai egyeteme egy több részes előadás sorozatot indított, amelyben azon európai fővárosokat hívta, ill. hívja meg, amelyek az elmúlt években jelentős átalakulást végeztek, ill. terveznek a jövőben. Ennek keretében kiemelt szerepet kapott Budapest részben a közép európai fővárosok közül, mint kiemelkedő, részben a kormánynegyed és a tervezett olimpiai játékok miatt, mint jelentős átalakításokat tervező főváros. Budapest bemutatására Hans Stimman úr (Berlin korábbi főépítésze) javaslata alapján Keszthelyi Péter a BGE elnöke kapott közvetlen személyes felkérést, amelynek értelmében 2009 június 4.-én Budapest bemutatkozhatott Nápolyban egy „ Budapest európai szerepe álmok és valóság a XXI. Század első negyedében címmel megtartott prezentációval. Az előadás keretében természetesen Beleznay Éva megbízott főépítész asszonnyal egyeztetve bemutatásra kerültek mindazon stratégiai tervek is, amelyek jelenleg ismertek és minden korábban és jelenleg is készülő projekt is röviden bemutatásra került. A programban Róma, Madrid, Athén, Berlin és Budapest szerepelt.

 

eloadas.jpg 

 

 

 

Mindezekkel összhangban ez év végén Nápoly polgármestere meg kívánja hívni az érintett fővárosok fejlesztéséért felelős vezetőit is, ezúttal már közösen rendezett találkozóra, ahol a jelen cikluson részt vevő szakemberekkel együtt kifejezette várospolitikai szempontból kerülne sor a folytatásra.

 

A várhatóan november, vagy december hónapban sorra kerülő találkozó szervezésben a BGE szerepe kiemelkedő fontosságú és ennek megfelelően meg is kezdődött egy fővárosi szintű szakmapolitikai egyeztetés az egyesület és a főváros között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


1 - Translate
Statisztika

Online: 2
Összes: 492291
Hónap: 2564
Nap: 72